Sweeney Todd

Plymouth State University
October, 2003
Written by Patrick Quentin
Music by Stephen Sondheim
Directed by Kate Arecchi
Lighting design by Tom Fetera
Costume design by Jennie Gratton
Technical Director: Bob Bruemmer

Set Design by Matt Kizer

01

This set was designed for pacing.    A Victorian London skyline stands across the cyclorama in silhouette.  In front of it is a constantly shifting collage of buildings that revolve, track, and shift to varying degrees of transparency.   Most of the buildings on the set were covered with black scrim painted with a worn brick texture, allowing them to instantly reveal or conceal any performer, or allow ghostly transitions, tableaus, and expressive movement.    The stage-left building, which included the pie shop and the barbershop above, revolved, sometimes even as performers climbed the stairs around the outside of it.  A raised level all across the back allowed broad composition behind the scrims, as well as allowing discrete entrances below.   Right-center, another revolve shifted a ramp and a lamppost, as well as bringing on other large items.   Stage right is the house of the judge and Joanna, which jack-knifed to allow the interior or the balcony to be played.

rendering1

JOHANNA02

04a 04b

chair

gp  04e 04f   flat6  harmonium JOHANNA  lamppost copy  PIESHOP plate1 plate2 plate3 plate4 plate5 plate6 plate7 plate8 plate9 RAKE